Biografija

  • Aleksandra Krčmar Ćulibrk, violina
  • Jovanka Mazalica, violina
  • Jelena Filipović, viola
  • Timea Kalmar, violončelo

„…TAJJ više u svoju bogatu biografiju ne upisuje pojedinačne generalije članica. Nazivom sklopljenim od inicijala ličnih imena želi da pokaže poreklo i genezu i iste gudačke, odnosno kvartetske škole, kao i da istakne težnju za podređivanjem individualnih osobenosti zajedničkom idealu o jedinstvu i stopljenosti kvartetskog zvuka…“(Marija Adamov)

Sabirajući stečena iskustva sa istaknutim umetnicima: Ami Flammer, Ištvan Varga, Arnold Steinhard, Sandor Devich, kao i članovima: Amadeus kvarteta, Alban Berg kvarteta, Bartok kvarteta, Chilingiran kvarteta, Daniel string kvarteta, Medici string kvarteta, Janaček kvarteta i Smetana kvarteta; i konačno, završavajući magistarske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.Ladislava Mezeija, TAJJ pronalazi sopstveni umetnički izraz.

„…Ozbiljnost članova ovog ansambla, strast prema kamernoj muzici, umetničko izvođenje, dokaz su ne samo produbljenog rada na partituri već i briga za plemenitu zvučnost kao i precizno tehničko izvođenje…“ (I.Ianku)

TAJJ izlazi iz klasičnog repertoara za gudački kvartet izvodeći sa velikim uspehom dela savremenih autora : A.Vrebalov, B.Kovač, D.Despić, J. Mitrušić, M. Štatkić, I.Stefanović, S.Tikmayer, S.Seghedoni, M.Golo, E.Kiraly, I.Vilson, J.Trbojević, S.Vlajić, D.Vejnović, Lj.Nikolić, M.Mihajlović, Hyekyung Lee, od kojih su pojedini autori posvetili svoja dela upravom ovom ansamblu.

“Najkreativniji odnosi su oni u kojima jedni druge podržavamo da budemo to što jesmo, prihvatamo rizike, teškoće, uspehe i eksperimente širom otvorenog srca i uma – da bismo zajedno rasli i stvarali. Samo u takvim okolnostima gledajući na proteklu deceniju zajedničkog rada, sa zahvalnošću znamo da jedni bez drugih nikada ne bismo stigli dovde. Da, ovu muziku kvartet TAJJ svira bolje nego što je ja čujem u mojoj mašti” (Aleksandra Vrebalov)

TAJJ nastupa na mnogim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu: Nemačka, Holandija, Mađarska, Rumunija, Italija, Austrija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Republika Srpska, i dr.

Sa posebnim zadovoljstvom kvartet nastupa sa istaknutim solistima: S.Antunić (flauta), L.L.Aksin (flauta), V.Puškaš (oboa), A.Tasić (klarinet), Ž.Perišić (fagot), G.Marinković (fagot), N.Vasić (horna), M.Radić (horna), I.Marušević (kontrabas), R.Martinović (klavir), N.Bulatović (klavir), I.Kobal (klavir), B.Gorunović (klavir), U.Ovaskainen (klavir), E.Choi (klavir), J.Simon (klavir), V.K.Vitkay (sopran), D.Jovanović (sopran), S.Štulić (tenor), B.Jatić (bas) i mnogi drugi.

„…Klasa u svetu muzike, kvartet TAJJ je sa jednim od najboljih koncerata ove godine doprineo ugledu Srbije. Sretan sklop okolnosti spojio je ove četiri upečatljive ličnosti koje se predaju muzici sa žarom, i koje uprkos svojoj individualnosti, uspevaju da u svom izvođenju budu izuzetno uigrane, pa i zbunjujuće prirodne…“ (Michéle Fizaine)

Svi članovi gudačkog kvarteta TAJJ su apsolventi na Doktorskim Akademskim studijama na modulu Kamerna muzika u matičnom asanblu, pod mentorstvom Ištvana Varge (profesor na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti) 2018.